Από NEWSROOM σε Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2025
Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ

Dan Jorgensen (Επίτροπος Ενέργειας): Αποφασισμένοι να διακόψουμε οριστικά τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη στενότερης ενοποίησης των ενεργειακών αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία, έστειλαν από την Αθήνα οι βασικοί ομιλητές στην επέτειο των 20 ετών από την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Σταύρος Παπασταύρου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια και τη Στέγαση, Dan Jorgensen, και ο Γενικός Διευθυντής της Ενεργειακής Κοινότητας, Artur Lorkowski, σκιαγράφησαν τις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες για την περιοχή, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου και γέφυρας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Παπασταύρου: Η Ελλάδα οδηγεί την περιοχή στην αγορά του LNG και την ηλεκτρική διασύνδεση

"Είμαι περήφανος που υποδεχόμαστε στην Αθήνα την 20ή επέτειο της Ενεργειακής Κοινότητας, ενός θεσμού που ιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες σε αυτήν την πόλη με σκοπό την ενοποίηση των ενεργειακών αγορών της περιοχής με την Ευρώπη", τόνισε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.

Αναφερόμενος στη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι η περιοχή έχει πλέον καταφέρει να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, χάρη στην ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου και των θαλάσσιων εισαγωγών LNG από τον Νότο, με τελικούς αποδέκτες χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση να διανυθεί. "Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένας τεχνικά πολύπλοκος και διαρκώς μεταβαλλόμενος τομέας, αλλά τώρα είναι η στιγμή η περιοχή μας να καλύψει το έλλειμμα και να προσφέρει ευημερία στους πολίτες της", σημείωσε, καλώντας σε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ενοποίησης των αγορών.

Jorgensen: Μόνιμη αποδέσμευση από το ρωσικό αέριο – Νομοθετική πρόταση για πλήρη απαγόρευση

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Dan Jorgensen έστειλε από την Αθήνα ένα ηχηρό μήνυμα προς τη Μόσχα, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να διακόψει οριστικά τις ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία. Όπως ανέφερε, από το 2022 η εξάρτηση της Ε.Ε. από ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχει μειωθεί δραματικά: από 51% για τον άνθρακα και 27% για το πετρέλαιο, σε 0% και 3% αντίστοιχα, ενώ το ρωσικό αέριο από το 45% έχει υποχωρήσει στο 13%.

"Ακόμη και αυτό το 13% είναι υπερβολικό. Η Ρωσία δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και να εκβιάζει τα κράτη μέλη της Ένωσης", είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Jorgensen ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί πρόταση νόμου για την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενεργειακή καταστροφή που έχει υποστεί η Ουκρανία από τις επιθέσεις στις ενεργειακές της υποδομές, υπογραμμίζοντας τη σταθερή στήριξη της Ε.Ε. στον αγώνα της Ουκρανίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

Lorkowski: Η Ελλάδα ως πύλη LNG και καταλύτης για την ενεργειακή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων

Ο Γενικός Διευθυντής της Ενεργειακής Κοινότητας, Artur Lorkowski, επισήμανε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, όχι μόνο ως οικοδεσπότης της φετινής επετειακής συνόδου, αλλά κυρίως ως "παράθυρο" των Βαλκανίων προς την παγκόσμια αγορά LNG και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

"Η Ελλάδα δεν είναι απλώς μέρος της Κοινότητας, αλλά πύλη και καταλύτης. Η συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής", ανέφερε.

Ο κ. Lorkowski έδωσε έμφαση στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ενσωμάτωση, αναφέροντας ότι η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, η εφαρμογή τιμολόγησης του άνθρακα και η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι βασικά ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν. "Η ενεργειακή ολοκλήρωση δεν σημαίνει μόνο διασύνδεση, αλλά και ισότιμους κανόνες και δίκαιη μετάβαση", τόνισε.

Ενεργειακή Ενοποίηση και Μετάβαση: Το κοινό όραμα

Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, με γνώμονα:

- Τη διασύνδεση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

- Τη δίκαιη και ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση.

- Την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

- Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε γεωπολιτικές πιέσεις και ενεργειακούς εκβιασμούς.

-Την τήρηση του πλαισίου δικαίου και των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.