Από NEWSROOM σε Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2025
Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Το "κυνήγι" της Τουρκίας για ενέργεια και επιρροή πυροδοτεί παγκόσμιες συμφωνίες

Από το φυσικό αέριο των ΗΠΑ έως το πετρέλαιο της Νοτιοανατολικής Ασίας και το ουράνιο στην υποσαχάρια Αφρική, η Τουρκία βρίσκεται σε ένα παγκόσμιο κυνήγι για ενέργεια και εμπορεύματα, αξιοποιώντας την αυξανόμενη επιρροή της στην εξωτερική πολιτική για να αποκτήσει πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό για πόρους.

Η προσπάθεια της Άγκυρας συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα φέτος, με συμφωνίες εξερεύνησης να έχουν υπογραφεί σε τρεις ηπείρους - η τελευταία μόλις την περασμένη εβδομάδα στο Ομάν - και εξειδικευμένα πλοία να έχουν εξασφαλιστεί για την υποστήριξή τους. Εν τω μεταξύ, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Botas προετοιμάζεται για ένα νέο ρόλο ως διεθνής έμπορος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στόχος είναι να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμα εμπορεύματα για την τροφοδοσία της διψασμένης για ενέργεια οικονομίας ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια εποχή αβεβαιότητας σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό θα μιμηθεί αυτό που η Κίνα έχει κάνει -σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα- από τη δεκαετία του 1990 μέσω της διεθνούς επέκτασης των δικών της κρατικών εταιρειών. Για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι επίσης ένας τρόπος να ενισχύσει την επιρροή της Τουρκίας και να οικοδομήσει οικονομικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Αχμέτ Τούρκογλου, επικεφαλής της κρατικής ανάντη εταιρείας Turkiye Petrolleri AO, η οποία παράγει ήδη πετρέλαιο στη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ, καθώς και εντός της Τουρκίας, αυτά είναι έργα που πρέπει να γίνουν.

"Οι γεωπολιτικές πραγματικότητες, όπως η ασφάλεια του εφοδιασμού και η τεχνολογία, είναι πλέον επιτακτικές ανάγκες, όχι επιλογές", δήλωσε σε ομιλία του τον περασμένο μήνα.

Όμως η ιδέα είναι εν μέρει εξαιρετικά φιλόδοξη, θέτοντας δημόσιους υπαλλήλους επικεφαλής του τύπου των ερευνητικών έργων που συνήθως ανήκουν σε γιγαντιαίους ενεργειακούς ομίλους ή σε μικρότερες εξειδικευμένες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις και οι δαπάνες συνοδεύονται από ένα στοιχείο κινδύνου για το δημόσιο χρήμα. 

Πωλήσεις

Η Τουρκία δεν είναι το μόνο έθνος που κυνηγάει εμπορεύματα. Η Ευρώπη, για παράδειγμα, έχει εξαπολύσει μια σημαντική ώθηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς απεξαρτάται από τη Ρωσία.

Καθώς η Άγκυρα κάνει την προσφορά της σε ξένες κυβερνήσεις, επισημαίνει το έργο της για το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα σε μεγάλο βάθος ως απόδειξη ότι μπορεί να υλοποιήσει πολύπλοκα έργα σε κλίμακα. Υπάρχει η θέση της - μεταξύ Ευρώπης και Ασίας - και η σχετική έλλειψη αποικιοκρατικών βαρών σε σύγκριση με τους δυτικούς ομολόγους της.

Επίσης, επεκτείνει τον στόλο των εξειδικευμένων πλοίων της. Η TPAO αγόρασε πρόσφατα δύο γεωτρύπανα από τη νορβηγική Eldorado Drilling για περίπου 245 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Φέτος, οι εταιρείες που ελέγχονται από το Υπουργείο Ενέργειας υπέγραψαν συμφωνίες upstream με το Ομάν, τη Λιβύη, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουγγαρία - όλες χώρες με τις οποίες η Άγκυρα έχει ενισχύσει τους δεσμούς της τα τελευταία χρόνια.

Στα ορυχεία, μελετούν τα κοιτάσματα χρυσού στο Σουδάν, όπου η Τουρκία έχει υποστηρίξει την κυβέρνηση σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι συζητούν συμφωνίες στην Αγκόλα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τον Νίγηρα, το Τουρκμενιστάν, το Ιράκ και τη Βουλγαρία.

Οι συνομιλίες με τον Νίγηρα, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο, δείχνουν πώς η Τουρκία έχει επωφεληθεί από το πραξικόπημα της χώρας το 2023 και την προσπάθεια της χούντας να συμπιέσει τον μακροχρόνιο Γάλλο παραγωγό Orano SA.

Αυξανόμενη επιρροή

Ο έλεγχος βασικών φυσικών πόρων στο εξωτερικό θα ενισχύσει την επιρροή της Τουρκίας στις χώρες αυτές, δημιουργώντας ευκαιρίες για συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο και η άμυνα.

Το εγχειρίδιο είναι μια εκδοχή αυτού που άρχισαν να κάνουν οι μεγάλες εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας πριν από τρεις δεκαετίες, αποκτώντας για πρώτη φορά ερείσματα σε αναπτυσσόμενες χώρες. Έκτοτε, η εμβέλειά τους έχει πολλαπλασιαστεί και οι εταιρείες έχουν επεκτείνει τα γραφεία συναλλαγών τους στο εξωτερικό, αυξάνοντας τον ρόλο τους στις αγορές ενέργειας.

"Η Τουρκία επιδιώκει την ενεργειακή της διπλωματία σε συνδυασμό με έναν ευρύτερο πολιτικό στόχο: να ενισχύσει το καθεστώς της χώρας ως περιφερειακής δύναμης", δήλωσε ο Defne Arslan, ανώτερος διευθυντής του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Τουρκία.

Ενεργειακές συναλλαγές

Η Botas, η εθνική εταιρεία φυσικού αερίου της Τουρκίας, γίνεται επίσης πιο διεθνής, καθώς μετατρέπεται από εισαγωγέας που λαμβάνει παθητικά προμήθειες σε παγκόσμιο έμπορο που μπορεί επίσης να αγοράζει και να πωλεί με σκοπό το κέρδος.

Έχει υπογράψει συμβόλαια εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που της δίνουν για πρώτη φορά τον έλεγχο της ναυτιλίας και βρίσκεται σε συζητήσεις για πρόσθετες ευέλικτες ποσότητες, ιδίως από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν συζητώντας για εσωτερικές επιχειρήσεις.

Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει γραφείο στην Ελβετία φέτος, σύμφωνα με ένα άτομο, μια κίνηση που θα της δώσει παρουσία δίπλα στους μεγαλύτερους εμπόρους εμπορευμάτων στον κόσμο.

Η Botas, η TPAO και το Υπουργείο Ενέργειας δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχόλια.

Η ταχέως αυξανόμενη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και η παγκόσμια ζήτηση σημαίνουν προσοδοφόρες ευκαιρίες εμπορικών συναλλαγών. Οι παραδοσιακοί αγοραστές από την Κίνα έως την Ιαπωνία συχνά ενεργούν ως έμποροι, εκμεταλλευόμενοι ευκαιριακές συμφωνίες για να μεταπωλήσουν το ΥΦΑ τους στην Ευρώπη.

Η πρόσβαση στο παγκόσμιο LNG θα διαφοροποιούσε τις πηγές της Τουρκίας πέρα από τους σημερινούς κύριους προμηθευτές Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν, ενώ θα μπορούσε επίσης να ανεβάσει το έθνος στις τάξεις των προμηθευτών, αυξάνοντας την επιρροή του στην παγκόσμια ενεργειακή αρένα.

Στον τομέα των ερευνών, το πιο προηγμένο νέο ξένο έργο μέχρι στιγμής είναι η Σομαλία, όπου ένα ερευνητικό πλοίο της TPAO μόλις ολοκλήρωσε μια επτάμηνη έρευνα για υδρογονάνθρακες. Εάν τα αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί- είναι καλά, η Τουρκία θα έχει αποκλειστικά δικαιώματα στην παραγωγή, προσθέτοντας έναν προσοδοφόρο φυσικό πόρο στο χαρτοφυλάκιό της στη χώρα.

Αλλά δεδομένου του ρίσκου ορισμένων από τα εγχειρήματα, υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το κόστος. Η κυβέρνηση δεν έχει πει πώς θα χρηματοδοτηθεί η διεθνής επέκταση των εταιρειών.