Από NEWSROOM σε Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2025
Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ συγκροτεί "ειδική ομάδα" για έρευνα κατά Ομπάμα, με φόντο την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016

Αναταράξεις προκαλεί η κίνηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας ("strike force") για τη διερεύνηση ισχυρισμών ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ενορχήστρωσε συνωμοσία με πλαστά στοιχεία, ώστε να ενισχύσει την υπόθεση ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025 από τη γενική εισαγγελέα των ΗΠΑ, Pam Bondi, μετά τη δημοσιοποίηση αποχαρακτηρισμένων εγγράφων της κυβέρνησης Ομπάμα από τη νέα διευθύντρια των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Tulsi Gabbard. Η εξέλιξη έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις λόγω της υπόθεσης Jeffrey Epstein και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη ρητορική περί "εκδίκησης".

Την Πέμπτη, δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι Lindsey Graham και John Cornyn, μέλη της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, κάλεσαν την Bondi να ορίσει ειδικό εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για "πρωτοφανή κατάχρηση εξουσίας" από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Οι γερουσιαστές τόνισαν ότι για το καλό της χώρας, πρέπει να διερευνηθεί σε ποιο βαθμό ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα και οι αξιωματούχοι του χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό εθνικής ασφάλειας για πολιτικούς σκοπούς.

Η Gabbard ισχυρίστηκε ότι η ομάδα Ομπάμα κατασκεύασε μία "πολυετή προσπάθεια πραξικοπήματος" κατά του Τραμπ, χρησιμοποιώντας στημένα ευρήματα για να θεμελιώσουν υποτιθέμενη συνεργασία της καμπάνιας του με ρωσικές υπηρεσίες.

Η ίδια πρότεινε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά ανώτερων αξιωματούχων και του ίδιου του Ομπάμα. Ο Τραμπ αγκάλιασε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι τα ευρήματα της Gabbard συνιστούν "αδιάσειστα στοιχεία προδοσίας".

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, η Gabbard παρουσίασε αυτό που χαρακτήρισε "στοιχεία εγκληματικής πράξης", με την Bondi να δηλώνει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι περήφανο για τη συνεργασία με την Gabbard και δεσμεύεται να μη μείνει τίποτα αδιερεύνητο προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το Fox News, πηγή κοντά στην Bondi ανέφερε ότι "κανένα σοβαρό στοιχείο δεν θα παραμεριστεί", αν και κάθε κίνηση δίωξης κατά του Ομπάμα ενδέχεται να ανακοπεί από περσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που παρέχει ευρεία ασυλία σε προέδρους για πράξεις που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η εν λόγω απόφαση είχε θεωρηθεί ως "ασπίδα” για τον Τραμπ, αλλά ειρωνικά, τώρα ενδέχεται να δυσκολέψει τις προσπάθειές του για εκδίκηση κατά πολιτικών του αντιπάλων.

Το γραφείο του Ομπάμα αντέδρασε σπάνια αλλά έντονα, αποκαλώντας τις κατηγορίες "εξωφρενικές” και "γελοίες”.

Στόχοι και εμπλεκόμενα πρόσωπα

Η λίστα των πιθανών στόχων της έρευνας είναι εκτενής και περιλαμβάνει κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα όπως οι:

James Clapper (πρώην διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών)

John Brennan (πρώην διευθυντής CIA)

James Comey (πρώην διευθυντής FBI)

Andrew McCabe (υποδιευθυντής FBI)

Susan Rice (πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας)

John Kerry (πρώην ΥΠΕΞ)

Loretta Lynch (πρώην γενική εισαγγελέας)

Ο Brennan ήδη έχει αποτελέσει αντικείμενο ποινικής παραπομπής από τον νυν διευθυντή CIA, John Ratcliffe, ενώ σύμφωνα με το Fox News, ο διευθυντής του FBI, Kash Patel, έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος των Brennan και Comey.

Αντιφατικές πληροφορίες και πολιτική σύγκρουση

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του προεδρίας, ο Τραμπ αρχικά αποδέχθηκε τα ευρήματα του FBI για ρωσική παρέμβαση, ωστόσο αργότερα έδειξε στήριξη στις διαψεύσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδίως στη συνάντηση του 2018 στο Ελσίνκι.

Το 2020, έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας (άνω των 1.000 σελίδων) κατέληξε ότι η Ρωσία πράγματι επενέβη υπέρ Τραμπ, σημειώνοντας ότι ο διευθυντής της καμπάνιας του διατηρούσε συχνή επικοινωνία με Ρώσο πράκτορα.

Ωστόσο, η Gabbard παρουσίασε αποχαρακτηρισμένη έκθεση του 2020 της Βουλής, η οποία – σύμφωνα με την ίδια – δείχνει ότι στόχος της ρωσικής παρέμβασης ήταν η υπονόμευση της εμπιστοσύνης στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα και όχι η βοήθεια προς Τραμπ.

Σύμφωνα με αυτήν, ο Πούτιν δεν σχεδίαζε να διαρρεύσει τα πιο επιβαρυντικά στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον πριν τις εκλογές. Αυτά περιλάμβαναν "πιθανά εγκληματικά αδικήματα”, e-mails από το χακάρισμα στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC), αλλά και ισχυρισμούς για "ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα", ξεσπάσματα θυμού και "βαριά χρήση ηρεμιστικών”.

Η έκθεση της Gabbard κατηγορεί επίσης τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι παρέλειψαν "ουσιώδεις πληροφορίες" που αντέκρουαν τον ισχυρισμό ότι ο Πούτιν ευνοούσε τον Τραμπ.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει προηγουμένως ισχυριστεί ότι η Gabbard "προετοιμαζόταν από τη Ρωσία" για προεδρική υποψηφιότητα. Η πρώην βουλευτής, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών, έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι επαναλαμβάνει φιλορωσικές θέσεις, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών χαρακτηρίζουν την έκθεση ως παραπλανητική και πολιτικά κατευθυνόμενη.

Ο Fulton Armstrong, πρώην αναλυτής της CIA, σε εσωτερική του επικοινωνία χαρακτήρισε την πολιτικοποίηση της κοινότητας πληροφοριών από την κυβέρνηση Τραμπ ως βαθιά ανησυχητική. Όπως ανέφερε, δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο, αλλά πλέον είναι θεσμοθετημένο και ενθαρρύνεται.