Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Κυρ. Μητσοτάκης: Προϋπόθεση στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας ο απολυτός σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Κυρ. Μητσοτάκης: Προϋπόθεση στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας ο απολυτός σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Εγώ θα οδηγήσω τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2027, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έστειλε μηνύματα σε επιχειρηματικούς κύκλους λέγοντας ότι η κυβέρνηση του δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται από κανέναν, όσο ισχυρός κι αν αισθάνεται. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, και τόνισε ότι σήμερα η ΝΔ παραμένει η μόνη εναλλακτική πρόταση στην πολιτική σκηνή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, από το σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός μίλησε εφ' όλης της ύλης, και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως είπε, είναι το πιο όμορφο στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Είπε ότι το έργο πέρασε από 40 κύματα, υπήρξαν αντιδράσεις όταν αποφασίστηκε η μεταφορά των αρχαιοτήτων, και πρόσθεσε ότι "κάποιοι πίστευαν ότι δεν μπορούσε να γίνει κι όμως έγινε". Τόνισε ότι όταν θέλουμε μπορούμε να ξεπερνούμε τις παθογένειες του παρελθόντος και υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά το Μετρό Θεσσαλονίκης μπήκε στον προϋπολογισμό του κράτους το 1976 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι Θεσσαλονικείς θα σεβαστούν θα αγκαλιάσουν και θα αγαπήσουν αυτό το έργο, το οποίο είπε ότι είναι το πιο ασφαλές στον κόσμο.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το περιστατικό που κατήγγειλε ο κ. Ταχιάος σχετικά με τις απειλές για επεισόδια από παράγοντα ποδοσφαιρικής ομάδας, και είπε ότι ο κ. Ταχιάος κατήγγειλε το περιστατικό μετά από δική του ρητή εντολή.

"Ο κύριος Ταχιάος κατήγγειλε το περιστατικό αυτό, έκανε αναφορά στην Εισαγγελία κατόπιν δικής μου ρητής εντολής. Η κυβέρνηση αυτή δεν χειραγωγείται, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν, όσο ισχυρός και αν αυτός μπορεί να αισθάνεται. Κατά συνέπεια, τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πια αντικείμενο της ίδιας της έρευνας της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα τα οποία αφορούν στον τρόπο επιβολής ποινών όσον αφορά παραπτώματα τα οποία μπορεί να διεξάγονται εντός αθλητικών χώρων" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα, πως το ποδόσφαιρο σήμερα δεν έχει καμία σχέση με παλαιότερα χρόνια, και ξεκαθάρισε πως "αν κάποιοι παράγοντες εξακολουθούν να αισθάνονται ότι εδώ είναι Βαλκάνια και ότι το ποδόσφαιρο θα μπορεί να χειραγωγείται από πρακτικές που ανήκουν σε άλλες εποχές, φοβάμαι ότι θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις".

Αυστηρό μήνυμα σε Αλβανία και Β. Μακεδονία

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με τα γειτονικά της κράτη ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα τόσο στην Αλβανία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία.

Είπε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να στηρίξει την Αλβανία στην ενταξιακή διαδικασία αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και ότι προφανώς θα υπάρχει αιρεσιμότητα σε κάθε βήμα της Αλβανίας προς την Ευρώπη ώστε να είμαστε κι εμείς σίγουροι ότι αυτά τα οποία δεσμεύεται η Αλβανία να κάνει, θα τα κάνει πραγματικά πράξη.

"Έχουμε περιουσιακά ζητήματα, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον αυτοπροσδιορισμό και την απογραφή και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα ζητήματα πια η Αλβανία έχει δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα τα επιλύσει.

Άρα, η Ελλάδα έχει διαπραγματευτική δύναμη ισχυρή σήμερα. Αν η Αλβανία θέλει να προχωρήσει, που πιστεύω ότι θέλει να προχωρήσει κι εμείς πρέπει να θέλουμε να προχωρήσει, τότε πρέπει οριστικά να επιλύσει τα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα. Άρα θα έλεγα ότι αυτή είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς ουσιαστικά τον ροοστάτη της προόδου της Αλβανίας προς την Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό τον καθορίζει η χώρα μας" είπε.

Ως προς την Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές δυνάμεις στα Βαλκάνια που αισθάνονται ότι θα έχουν πολιτικό όφελος αν ξυπνήσουν τα παλιά φαντάσματα του βαλκανικού εθνικισμού και απευθυνόμενος στην ηγεσία της χώρας είπε:

"Εγώ είχα εκφράσει τις ενστάσεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως προς την αποδοχή της «μακεδονικής» εθνότητας και της «μακεδονικής» γλώσσας. Η Συμφωνία, όμως, ως προς το λεγόμενο «erga omnes», ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία, είτε η χώρα εκπροσωπείται στο εξωτερικό, είτε το όνομα χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση, αυτό δεν αμφισβητείται, είναι ξεκάθαρο. Και δεν μπορεί η Βόρεια Μακεδονία να ξεφύγει από αυτή την πρόβλεψη. Βλέπω τους τελευταίους δύο μήνες η κυβέρνηση σε έναν βαθμό να το έχει αντιληφθεί. Αυτό το οποίο περιμένω -όχι μόνο εγώ, γιατί το ζήτημα δεν είναι διμερές, αφορά και την Ευρώπη, σε έναν βαθμό αφορά και το ΝΑΤΟ- είναι μία πολύ ρητή δήλωση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας ότι ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι απόλυτος και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία, είτε το χρησιμοποιούν εκτός της χώρας είτε εντός της χώρας. Πιστεύω ότι και η χώρα αυτή θα αντιληφθεί ότι δεν είναι προς όφελος της να επιμένει σε μια γραμμή η οποία δημιουργεί ζητήματα με τον μεγαλύτερο γείτονά της, ο οποίος τυχαίνει να είναι και μεγάλος επενδυτής στη χώρα και από τον οποίο προσδοκά και στήριξη στον ευρωπαϊκό δρόμο".

«Η Ελλάδα συνομιλεί με την Τουρκία από θέση ισχύος»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία, και μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης, και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, παρά το γεγονός ότι στο βασικό ζήτημα το οποίο έχουμε με την Τουρκία δεν έχει επέλθει καμία πραγματική σύγκλιση.

"Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι με την Τουρκία έχει μία μεγάλη διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία επιμένει, όπως το κάνει και εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο, να βάζει και πολλά άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων, τα οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να συζητήσει" είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

"Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε να συζητούμε με την Τουρκία και για άλλα ζητήματα, περιφερειακά, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα τα οποία αφορούν, για παράδειγμα, το πρόγραμμα της γρήγορης βίζας για τα νησιά μας, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την διαχείριση των προσφυγικών ροών".

Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις από την Τουρκία, αλλά διεκδικεί μόνο να επιλύσει τη μία διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας. Υπογράμμισε ότι σήμερα η χώρα μας είναι αμυντικά πολύ πιο ισχυρή, είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, επισημαίνοντας ότι είναι θετικό να κατεβάσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με έναν λιγότερο έντονο τρόπο.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται -και από τους δυο πρώην πρωθυπουργούς- είπε ότι "από ένα σημείο και πέρα είναι πάρα πολύ ενοχλητικό και προσβλητικό ως έναν βαθμό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός ο δικός μου, του Υπουργού Εξωτερικών, διαρκώς, όταν έχουμε πει σε όλους τους τόνους τι είναι αυτό το οποίο κάνουμε και τι είναι αυτό το οποίο δεν κάνουμε".

Προσέθεσε επίσης:

"Αν αυτό εξυπηρετεί -και δεν αναφέρομαι στους δύο τέως Πρωθυπουργούς εδώ, αναφέρομαι κυρίως στην κριτική που μας ασκείται από τα δεξιά μας-, αν αυτό το πράγμα αισθάνονται κάποιοι ότι τους δίνει κάποιους πόντους στην κοινή γνώμη -δεν καταλαβαίνω και τι θέλουν αυτοί, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία; Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω ποια είναι η εναλλακτική σε αυτό το οποίο κάνουμε- αυτό είναι δικό τους θέμα".

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και η βάση είναι μπετόν αρμέ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημιουργία κι άλλων κομμάτων είπε ότι "εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας δεν βλέπω να έχει διαμορφωθεί από καμία άλλη πολιτική δύναμη. Ενδεχομένως να γίνει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν το βλέπω. Άρα, το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής και σε τι άλλες κινήσεις μπορούν οποιοιδήποτε να προβούν είναι δικαίωμά τους προφανώς".

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Ο Δήμος Τιράνων κάνει σημαντικά βήματα για τη μετά...
Χορηγία της "AHEPA" στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ορ...

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://meionotika.gr/

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
16 Μάι 2025
Σε ένα ιστορικό γεγονός για τη σύγχρονη πολιτική ζωή της Αλβανίας, τα Τίρανα φιλοξένησαν την Παρασκευή τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, συγκεντρώνοντας στην Πλατεία Σκεντέρμπεη 47 κορυφαίους ηγέτες από όλη την Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποδέχτηκε έναν προς έναν τους ηγέτες πάνω σε ένα κόκκινο χαλί που είχε τοποθετηθεί ειδικά για την περίσταση στο κέντρο της πόλης, σε μια τελετή υψηλού συμβολισμού και διεθνούς προβολής. Ανάμεσα στους παριστάμενους βρίσκονταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και οι επικεφαλής θ...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
16 Μάι 2025
Συνελήφθη χθες (15-05-2025) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αλλοδαπός, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με αυτό αλλοδαπό, που στερούνται των νόμιμων διατυπώσεων για την είσοδο και παραμονή του στη χώρα, τον οποίο είχε παραλάβει νωρίτερα κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα προκειμένου να τον...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
16 Μάι 2025
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε σήμερα να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα μέχρις ότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι «έτοιμος για ειρήνη» στις συνομιλίες με την Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «ήταν έτοιμος για μια συνάντηση. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εμφανίστηκε. Αυτό δείχνει ένα πράγμα: ο πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει ειρήνη», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν από την αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα. «Εμείς θέλουμε ειρήνη και πρέπει να αυξήσουμε την πίεση μέχρις ότου ο πρόεδρος Πούτιν να είναι ...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
16 Μάι 2025
 Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αφίχθη στα Τίρανα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα. Κατά την υποδοχή, ο Ράμα επέδειξε μια ιδιαίτερη χειρονομία ευγένειας: απομάκρυνε ο ίδιος την ομπρέλα και γονάτισε μπροστά της, προκαλώντας έκπληξη. Η Μελόνι, εμφανώς αμήχανη, προσπάθησε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα με ένα χιουμοριστικό σχόλιο, λέγοντας: «Έντι, σταμάτα... Το κάνεις αυτό για να είμαστε στο ίδιο ύψος». Το αστείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού προκάλεσε χαμόγελα στους παρευρισκόμενους, δημιουργώντας μια ...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
15 Μάι 2025
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε συνομιλίες για την εγκατάσταση "κέντρων επιστροφής" των αιτούντων άσυλο εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, μια πρακτική παρόμοια με αυτήν που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Συζητάμε με ορισμένες χώρες για αυτά τα κέντρα επιστροφής, τα θεωρώ μια πραγματική σημαντική καινοτομία", είπε ο Στάρμερ από τα Τίρανα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Ο Εργατικός πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσου...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ απηύθυνε σήμερα κάλεσμα σε ...
Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με την επίτ...
Απάντηση στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί ...
Ο Ντόναλντ Τραμπ "είναι ένας ανίδεος", δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της περιφερειακή...

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακτες εκλογές (special elections) που έγιναν χθες στην 1η Περιφέρεια της Φλώριντα. Ο Ελληνοαμερικανός Τζίμι Πατρώνης με καταγωγή από την Πάτμο -και ιδιαίτερη αγάπη για το νησί του- εξασφάλισε την είσοδό του στο Κογκρέσο στη θέση του ομοσπονδιακού βουλευτή Ματ Γκετζ που είχε παραιτηθεί για να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά του μετά τις καταγγελίες για εμπλοκή σε σεξουαλικά σκάνδαλα. Ποιος είναι ο Τζίμι Πατρών...
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
25 Μαρτίου 2025
 Την ελληνική ομογένεια υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επέτειο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη λαμπρότητα, αναδεικνύοντας τη σημασία των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η εκδήλωση, που τιμά τον ελληνισμό, είναι μία από τις λίγες εθνικές επετείους που γιορτάζονται στον Λευκό Οίκο, καθώς μόνο οι ελληνοαμερικανική και ιρλανδική κοινότητες έχουν αυτήν την τιμή. Ως έναν «πραγματι...
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
23 Μαρτίου 2025
Eλληνικές μεσογειακές γεύσεις, λουλουδοπόλεμος, σπάσιμο πιάτων, ζεϊμπέκικα, συρτάκι, ποντιακά και τσιφτετέλια. Όχι δεν πρόκειται για παραδοσιακές βραδιές στου Ψυρρή, στα Λαδάδικα ή σε κάποιο νυχτερινό κέντρο της επαρχίας, αλλά για την καθημερινότητα των Αφρικανών στη μακρινή Ζάμπια, όπου εξαιτίας ενός Έλληνα, του Γιώργου Ιωαννίδη, έμαθαν και αγάπησαν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μοναδικής ελληνικής διασκέδασης. Ο Γιώργος Ιωαννίδης και η σύζυγός του πήραν τη μεγάλη απόφαση τον Οκτώβριο του 2019 να δοκιμάσουν την εμπειρία της Αφρικής και πιο συ...
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ
23 Μαρτίου 2025
Την ευγνωμοσύνη του και την εκτίμησή του για την αναγνώριση από την πόλη της Νέας Υόρκης της επετείου της Επανάστασης του 1821, δηλαδή της 25ης Μαρτίου του 1821, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προς τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ 'Ανταμς, ο οποίος τον υποδέχτηκε, όπως και εκατοντάδες ορθόδοξους Νεοϋορκέζους στη δεξίωση που παρέθεσε στο Gracie Mansion, την οικία του εκάστοτε δημάρχου της πόλης. Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, "οι Έλληνες πριν από 2.500 χρόνια προσέφεραν στην ανθρωπότητα την έννοια της Δημοκρατίας και από τότε άνδρε...
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
18 Μαρτίου 2025
 Ένα πρότυπο συνέδριο, που στοχεύει να ενώσει τόσο τους Έλληνες φοιτητές όσο και ευρύτερα τους Έλληνες της Βρετανίας, διοργανώνει η ελληνική κοινότητα του London School of Economics, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του LSE στο Λονδίνο, την ερχόμενη Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Μαρτίου. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, μεταξύ των οποίων η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρέσβης της Ελ...