Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σερβία: Η εύθραυστη ενότητα ενός κινήματος

Σερβία: Η εύθραυστη ενότητα ενός κινήματος
 

Σερβία: Η εύθραυστη ενότητα ενός κινήματος

"Μόνο αλήθεια και δικαιοσύνη". Αυτά ήταν τα αιτήματα που υπέβαλαν οι φοιτητές διαδηλωτές στις σερβικές αρχές πριν από οκτώ μήνες, μετά την κατάρρευση του στεγάστρου στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Ενωμένοι με το σύνθημα "Έχετε αίμα στα χέρια σας", απέρριψαν ηγέτες, ιδεολογίες και κόμματα, απαιτώντας μόνο λογοδοσία για τους θανάτους όσων σκοτώθηκαν στην τραγωδία.

"Είχαμε μια ελάχιστη ιδεολογική συναίνεση γύρω από την οποία ενωθήκαμε", δήλωσε η Τατιάνα Ράσιτς, φοιτήτρια από το Νόβι Σαντ που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες σε πολύ πρώιμο στάδιο. "Δεν μας ζητήθηκε να εκφράσουμε απόψεις για άλλα ζητήματα και ακολουθήσαμε γενικές δημοκρατικές αρχές — ενότητα, ανοχή, δικαιοσύνη", δήλωσε στην DW.

Αλλαγή εντός του κινήματος

Από την αρχή κιόλας, οι σημαίες της Σερβίας και των πανεπιστημίων ήταν οι μόνες ευπρόσδεκτες στις φοιτητικές διαμαρτυρίες. Ήταν μια προσπάθεια να επιστραφούν τα κρατικά σύμβολα στους πολίτες αντί να γίνουν εργαλεία πολιτικής. Όμως, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας μεγάλωνε, μεγάλωνε και η ιδεολογική ποικιλομορφία μέσα σε αυτό.

Σημαίες με συνθήματα, όπως "Δεν θα παραδώσουμε το Κόσοβο", παραδοσιακά σερβικά καπέλα και εθνικιστικά σύμβολα άρχισαν να εμφανίζονται στις διαδηλώσεις με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα. Ταυτόχρονα, βετεράνοι των γιουγκοσλαβικών πολέμων της δεκαετίας του 1990 συχνά προσέρχονταν στις διαδηλώσεις και λειτουργούσαν ως "φρουροί ασφαλείας" για τους φοιτητές.

Πλατφόρμα για τον σερβικό εθνικισμό;

Υπήρξε αυξανόμενη κριτική ότι οι διαμαρτυρίες είχαν μετατραπεί σε πλατφόρμα για τον μεγαλοσερβικό εθνικισμό. Αυτή η κριτική κορυφώθηκε στις 28 Ιουνίου -στο Βίντοβνταν, μια εθνική και θρησκευτική εορτή που έχει βαθιές ρίζες στη σερβική εθνική μυθολογία. Η μεγάλη αντικυβερνητική διαμαρτυρία εκείνη την ημέρα κυριαρχήθηκε από εθνικιστικές και συντηρητικές ομιλίες, συμπεριλαμβανομένης μιας από τον Μίλο Λόμπαρ, καθηγητή πανεπιστημίου γνωστό για την εξύμνηση του εγκληματία πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Η πολιτιστική αναλύτρια Αλεξάντρα Τζούριτς Μπόσνιτς δήλωσε στην DW ότι μια τέτοια κριτική προέρχεται όχι μόνο από την αντίσταση στην καταστροφική κληρονομιά της δεκαετίας του 1990, η οποία σημαδεύτηκε από τους αιματηρούς γιουγκοσλαβικούς πολέμους και την χρήση ψευδοπατριωτικών αφηγήσεων στη Σερβία, αλλά και από τον φόβο ότι η Σερβία μπορεί να επιστρέψει σε ιδεολογικά μοτίβα του παρελθόντος.

Ιδεολογικές διαμάχες στις συνελεύσεις

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι το φοιτητικό κίνημα είχε στραφεί προς τα δεξιά, οι φοιτητές επεσήμαναν ότι πριν από κάθε διαμαρτυρία, παρότρυναν τους συμμετέχοντες να έρχονται χωρίς κομματικά ή ιδεολογικά σύμβολα, αλλά τόνισαν ότι ήταν συχνά αδύνατο να ελεγχθεί το πλήθος.

"Επιπλέον, οι άνθρωποι άρχισαν να μας βλέπουν κυριολεκτικά ως πολιτικό κίνημα και περίμεναν να πάρουμε θέση στο ιδεολογικό φάσμα. Αλλά εντός της οργάνωσής μας, αυτό είναι πολύ δύσκολο — επειδή πρέπει να το συζητήσουμε στην ολομέλεια, να ακούσουμε κάθε άτομο, και στο τέλος, δεν ήμασταν καν σίγουροι γιατί αυτό απαιτήθηκε από εμάς", είπε η Τατιάνα Ράσιτς. Γι' αυτό οι συνελεύσεις συχνά διαρκούσαν ώρες, αποκαλύπτοντας βαθιές ιδεολογικές διαφωνίες μεταξύ των φοιτητών — ειδικά σε ζητήματα "εθνικής σημασίας", όπως η ανεξαρτησία του Κοσόβου ή η σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

"Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι για μένα προσωπικά να πιστέψω ότι κάποιος μπορεί να έχει διαφορετική άποψη από εμένα αλλά να αποτελεί μέρος του ίδιου αγώνα, έπρεπε να το αποδεχτούμε. Έγινε σαφές ότι υπάρχουν πράγματι πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις", δήλωσε ο Ράσιτς.

Οι διαμαρτυρίες αλλάζουν τη στάση των νέων

Παρά όλα αυτά, όμως, το φοιτητικό κίνημα προφανώς είχε σημαντικό αντίκτυπο στη στάση των νέων. Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Σερβίας (KOMS) διεξάγει σχετική έρευνα. Για χρόνια, σημείωνε υψηλά επίπεδα πολιτικής απάθειας μεταξύ των νέων, την κλίση τους προς την παράδοση και την προτίμησή τους για ένα "ισχυρό χέρι" στη διακυβέρνηση. Ωστόσο, προκαταρκτικά δεδομένα του 2025 από το KOMS έχουν δείξει αλλαγές στις απόψεις των νέων για την ΕΕ και σημαντικά εθνικά ζητήματα όπως το ζήτημα του Κοσόβου.

"Οι μεγαλύτερες αλλαγές που έφερε το φοιτητικό κίνημα σχετίζονται με τον τρόπο που εκτιμάται και κατανοείται η δημοκρατία. Σήμερα, το 60% των νέων πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης, σε σύγκριση με 40% πέρυσι", δήλωσε στην DW η Μίλιτσα Μπόργιανιτς της KOMS. "Προηγουμένως, περίπου το 60% των νέων έλεγε ότι η Σερβία χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη, αλλά τώρα, για πρώτη φορά, πάνω από το 50% λέει ότι δεν χρειάζεται", δήλωσε ο Μπόργιανιτς.

Συμπερίληψη, η δύναμη του κινήματος

Ο πολιτικός επιστήμονας Μπόμπαν Στογιάνοβιτς, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα της KOMS εδώ και χρόνια, πιστεύει ότι "το μόνο πραγματικό κοινωνικό χάσμα αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ της κυβέρνησης — που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ελευθερίας, διαφθορά, εθνική προδοσία και απόλυτη ανισότητα — και ενός νέου φοιτητικού ή πολιτικού κινήματος του οποίου οι αξίες είναι η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ανοχή, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η προστασία των εθνικών συμφερόντων", δήλωσε ο Στογιάνοβιτς.

Πιστεύει ότι η μεγαλύτερη δύναμη του κινήματος έγκειται ακριβώς στην συμπερίληψή του. Ωστόσο, πιστεύει επίσης ότι χωρίς ενότητα, το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να ηττηθεί.

Τι θέλουν οι φοιτητές;

Οι ίδιοι οι φοιτητές θα ήταν πιο ευτυχισμένοι αν η εστίαση επέστρεφε στο ζήτημα που τους έφερε αρχικά κοντά: δικαιοσύνη για όσους πέθαναν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ τον περασμένο Νοέμβριο. Η Τατιάνα Ράσιτς είναι σαφής σχετικά με το τι θέλουν να επιτύχουν οι φοιτητές: "Θέλουμε ένα κράτος που λειτουργεί σωστά, με νόμους και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών", είπε. Η Ράσιτς είναι επίσης πεπεισμένη ότι παρά τις διαφορές απόψεων, οι φοιτητές είναι ενωμένοι.

"Νομίζω ότι ακόμα κι αν φανταζόμουν ένα ιδανικό κοινοβούλιο, δεν θα ήταν καθόλου πρόβλημα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και νομίζω ότι η διαμαρτυρία μας συνεχίζεται εδώ και τόσο καιρό, επειδή, παρά τις διαφορές μας, πάντα επιστρέφουμε στις βασικές αρχές από τις οποίες ξεκινήσαμε", είπε.

Επιμέλεια: Κώστας Αργυρός

Πηγή: Deutsche Welle

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Ιράκ: Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες σε συγκρούσ...
Η Τουρκία ολοκλήρωσε την πώληση 48 μαχητικών Kaan ...

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://meionotika.gr/

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
16 Μάι 2025
Σε ένα ιστορικό γεγονός για τη σύγχρονη πολιτική ζωή της Αλβανίας, τα Τίρανα φιλοξένησαν την Παρασκευή τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, συγκεντρώνοντας στην Πλατεία Σκεντέρμπεη 47 κορυφαίους ηγέτες από όλη την Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποδέχτηκε έναν προς έναν τους ηγέτες πάνω σε ένα κόκκινο χαλί που είχε τοποθετηθεί ειδικά για την περίσταση στο κέντρο της πόλης, σε μια τελετή υψηλού συμβολισμού και διεθνούς προβολής. Ανάμεσα στους παριστάμενους βρίσκονταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και οι επικεφαλής θ...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
16 Μάι 2025
Συνελήφθη χθες (15-05-2025) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αλλοδαπός, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με αυτό αλλοδαπό, που στερούνται των νόμιμων διατυπώσεων για την είσοδο και παραμονή του στη χώρα, τον οποίο είχε παραλάβει νωρίτερα κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα προκειμένου να τον...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
16 Μάι 2025
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε σήμερα να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα μέχρις ότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι «έτοιμος για ειρήνη» στις συνομιλίες με την Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «ήταν έτοιμος για μια συνάντηση. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εμφανίστηκε. Αυτό δείχνει ένα πράγμα: ο πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει ειρήνη», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν από την αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα. «Εμείς θέλουμε ειρήνη και πρέπει να αυξήσουμε την πίεση μέχρις ότου ο πρόεδρος Πούτιν να είναι ...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
16 Μάι 2025
 Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αφίχθη στα Τίρανα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα. Κατά την υποδοχή, ο Ράμα επέδειξε μια ιδιαίτερη χειρονομία ευγένειας: απομάκρυνε ο ίδιος την ομπρέλα και γονάτισε μπροστά της, προκαλώντας έκπληξη. Η Μελόνι, εμφανώς αμήχανη, προσπάθησε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα με ένα χιουμοριστικό σχόλιο, λέγοντας: «Έντι, σταμάτα... Το κάνεις αυτό για να είμαστε στο ίδιο ύψος». Το αστείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού προκάλεσε χαμόγελα στους παρευρισκόμενους, δημιουργώντας μια ...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
15 Μάι 2025
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε συνομιλίες για την εγκατάσταση "κέντρων επιστροφής" των αιτούντων άσυλο εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, μια πρακτική παρόμοια με αυτήν που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Συζητάμε με ορισμένες χώρες για αυτά τα κέντρα επιστροφής, τα θεωρώ μια πραγματική σημαντική καινοτομία", είπε ο Στάρμερ από τα Τίρανα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Ο Εργατικός πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσου...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ απηύθυνε σήμερα κάλεσμα σε ...
Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με την επίτ...
Απάντηση στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί ...
Ο Ντόναλντ Τραμπ "είναι ένας ανίδεος", δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της περιφερειακή...

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακτες εκλογές (special elections) που έγιναν χθες στην 1η Περιφέρεια της Φλώριντα. Ο Ελληνοαμερικανός Τζίμι Πατρώνης με καταγωγή από την Πάτμο -και ιδιαίτερη αγάπη για το νησί του- εξασφάλισε την είσοδό του στο Κογκρέσο στη θέση του ομοσπονδιακού βουλευτή Ματ Γκετζ που είχε παραιτηθεί για να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά του μετά τις καταγγελίες για εμπλοκή σε σεξουαλικά σκάνδαλα. Ποιος είναι ο Τζίμι Πατρών...
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
25 Μαρτίου 2025
 Την ελληνική ομογένεια υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επέτειο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη λαμπρότητα, αναδεικνύοντας τη σημασία των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η εκδήλωση, που τιμά τον ελληνισμό, είναι μία από τις λίγες εθνικές επετείους που γιορτάζονται στον Λευκό Οίκο, καθώς μόνο οι ελληνοαμερικανική και ιρλανδική κοινότητες έχουν αυτήν την τιμή. Ως έναν «πραγματι...
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
23 Μαρτίου 2025
Eλληνικές μεσογειακές γεύσεις, λουλουδοπόλεμος, σπάσιμο πιάτων, ζεϊμπέκικα, συρτάκι, ποντιακά και τσιφτετέλια. Όχι δεν πρόκειται για παραδοσιακές βραδιές στου Ψυρρή, στα Λαδάδικα ή σε κάποιο νυχτερινό κέντρο της επαρχίας, αλλά για την καθημερινότητα των Αφρικανών στη μακρινή Ζάμπια, όπου εξαιτίας ενός Έλληνα, του Γιώργου Ιωαννίδη, έμαθαν και αγάπησαν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μοναδικής ελληνικής διασκέδασης. Ο Γιώργος Ιωαννίδης και η σύζυγός του πήραν τη μεγάλη απόφαση τον Οκτώβριο του 2019 να δοκιμάσουν την εμπειρία της Αφρικής και πιο συ...
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ
23 Μαρτίου 2025
Την ευγνωμοσύνη του και την εκτίμησή του για την αναγνώριση από την πόλη της Νέας Υόρκης της επετείου της Επανάστασης του 1821, δηλαδή της 25ης Μαρτίου του 1821, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προς τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ 'Ανταμς, ο οποίος τον υποδέχτηκε, όπως και εκατοντάδες ορθόδοξους Νεοϋορκέζους στη δεξίωση που παρέθεσε στο Gracie Mansion, την οικία του εκάστοτε δημάρχου της πόλης. Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, "οι Έλληνες πριν από 2.500 χρόνια προσέφεραν στην ανθρωπότητα την έννοια της Δημοκρατίας και από τότε άνδρε...
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
18 Μαρτίου 2025
 Ένα πρότυπο συνέδριο, που στοχεύει να ενώσει τόσο τους Έλληνες φοιτητές όσο και ευρύτερα τους Έλληνες της Βρετανίας, διοργανώνει η ελληνική κοινότητα του London School of Economics, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του LSE στο Λονδίνο, την ερχόμενη Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Μαρτίου. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, μεταξύ των οποίων η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρέσβης της Ελ...