Το Πακιστάν προσελκύει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ορυκτών και μεταλλευμάτων, ανοίγοντας τις πόρτες του σε αντιπροσωπείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Στόχος της συνόδου είναι να προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, αναδεικνύοντας την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων ορυκτών του Πακιστάν.
Η εκδήλωση, με επίκεντρο τα αποθέματα χαλκού, χρυσού, λιθίου και άλλων πολύτιμων μετάλλων της χώρας, έχει ως σκοπό την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών σε έναν τομέα που έχει παραμεληθεί για πολλά χρόνια. Ο Αντιπρόεδρος του Πακιστάν, Ισαάκ Νταρ, εγκαινίασε το Φόρουμ Επενδύσεων Ορυκτών, δηλώνοντας σε τηλεοπτική ομιλία ότι το Πακιστάν είναι στρατηγικά τοποθετημένο για να αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη στον τομέα των μεταλλευμάτων, προσφέροντας κίνητρα σε δυνητικούς επενδυτές.
Η εκδήλωση φιλοξένησε επίσης τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν Σέχμπαζ Σαρίφ και τον ισχυρό αρχηγό του στρατού, στρατηγό Άσιμ Μουνίρ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στρατηγικής αυτής κίνησης για την ανάπτυξη του ορυκτού τομέα.
Το Πακιστάν διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού, με την περιοχή του Ρέκο Ντίκ στο Μπαλουτσιστάν να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πόρους, αν και η περιοχή αυτή πλήττεται από τις επιθέσεις αυτονομιστικών ομάδων τα τελευταία χρόνια. Παρά τις προκλήσεις ασφαλείας, η χώρα προσπαθεί να καταστείλει την αναταραχή και να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.
Με τον πλούτο του Πακιστάν να περιλαμβάνει τόσο πετρέλαιο όσο και ορυκτά, και την περιοχή του Μπαλουτσιστάν να παραμένει η μεγαλύτερη αλλά λιγότερο πυκνοκατοικημένη επαρχία της χώρας, η αποκατάσταση της ασφάλειας και η ενίσχυση της υποδομής αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Οι επιθέσεις από τη ΒLA (Στρατός Απελευθέρωσης Μπαλουτσιστάν) συνεχίζονται, με στόχο κυρίως τους ξένους υπηκόους, μεταξύ των οποίων και οι Κινέζοι εργάτες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου της Κίνας.
Με στρατηγικές κινήσεις και προσφορές κινήτρων, το Πακιστάν στοχεύει να προσελκύσει επενδύσεις που θα του επιτρέψουν να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στον τομέα των μεταλλευμάτων, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην περιοχή του Μπαλουτσιστάν.